Invent

HS-testi: kahviautomaatit 459 – 2 190 euroa


Taustaa

Espresson valmistamisessa olennaisinta ovat veden lämpötila sekä tasaisesti jauhetut pavut. Espresso uutetaan puristamalla kuuma vesi hienoksi jauhetun kahvin läpi. Uuttamisaika on alle puoli minuuttia, minkä johdosta nautittavan kahvin laatuun vaikuttavat merkittävästi mekaaniset tekijät kuten jauhatuksen karkeus ja keittimen laatu sekä säädöt.

Kahviautomaatti on yhdistelmälaite, joka jauhaa kahvipavut ja valmistaa espresson tai jonkin muun kahvilaadun yhdellä napin painalluksella. Erilaisten kahviautomaattien suosio on ollut viime aikoina kasvussa.

Testi

Espressoja keittivät, maistelivat ja arvioivat barista Kalle Freese sekä kahvisivusto Ristretton ylläpitäjä Teemu Pihlatie. Kahvina käytettiin Kaffa Roasteryn paahtamaa brasilialaista Nossa Senhora de Aparecidaa. Testissä kahvinkeittimet säädettiin samalla tavalla, mikä osittain selittää testin eroja. Jokaisen kahvinkeittimen optimaalisen tuloksen löytää vain kokeilemalla.

Helsingin Sanomien testissä oli mukana yhdeksän kahviautomaattia. Testissä arvioidut laitteet olivat myyntihinnaltaan 529 – 2190 euroa.

Testatut kahviautomaatit olivat:

  • Melitta caffeo solo & milk (529 euroa)
  • Philips Saeco Intelia HD 8753 (749 euroa)
  • Melitta caffeo CI, (1 295 euroa)
  • De’longhi primadonna s deluxe (1 690 euroa)
  • De’longhi primadonna exclusive (2 190 euroa)
  • De’longhi Magnifica S (599 euroa)
  • Jura Ena 9 OT (1 149 euroa)
  • Jura Impressa J9 (1 590 euroa)
  • Krups EA 8320 (899 euroa)

Tulokset

Kahviautomaatit eivät saaneet imartelevia lausuntoja arvioitsijoiltaan. Uutettua espressoa kuvailtiin mm. lauseilla: ”Tuoksussa märkää villasukkaa” (De´longhi primadonna s deluxe sekä Krups EA 8320) ja ”kuin nuolaisisi märkää tuhkakuppia” (Philips Intelia). Yleisesti ottaen kahviautomaattien tulosta kuvailtiin laihana ja suodatinkahvimaisena. Verrokkejaan myönteisemmän kuvailun sai vertailun edullisin keitin, Melitta Caffeo solo & milk. Melittan tuotosta kuvailtiin mm. ”Paksu crema, miellyttävä tuoksu”, ”Maussa vivahteikkuuttakin” ja ”Melko tasapainoinen”.

Alkuperäinen artikkeli julkaistiin HS verkkolehdessä (hs.fi) 16.5.2012 ja sen kirjoittivat Sami Simola ja Jarmo Toivanen.

Jaa kavereille Facebookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuukauden kysymys

Haluaisitko sivustolle lisää kahviaiheisia:

Tulokset

Loading ... Loading …

Liity Kahvinystäväksi!

Scroll to top